Flintefabrikken (Danmark)

Fabrikken har eksisteret siden starten af 1900-tallet, hvor man begyndte at udnytte områdets store forkomster af sten, flint og grus. I starten gravede man kun på land, men senere da ressourcerne på landjorden begyndte at være udtømte, gik man over til også at udnytte ressourcerne i havet.
Dem var der nemlig masser af, da de løbende blev tilføjet med havstrømmene.

Det var i sidste ende nok med til at forlænge fabrikkens levetid.

På anlægget blev der blandt andet knust flintesten til brug for sandpapir, samt fremstillet kugleflint til brug for f.eks. cemenfremstilling.
Idag bliver sandpapir for det meste fremstillet andre og billigere steder end i Danmark, og kugleflint blev i løbet af 1960erne erstattet af nogen mere holdbare stålkugler.

Fabrikken har levet en lang og omtumlet tilværelse fra starten af 1900-tallet og op tiden omkring 2. verdenskrig eksporterede man materialer til hele verden. Men under 2. verdenskrig blev fabrikken brændt ned af den tyske besættelsesmagt så man måtte lukke produktionen ned i nogen år. Først i starten af 1950erne var fabrikken igen oppe og køre for fulde omdrejninger og var i en periode en af de største lokale arbejdspladser.

Dette var lige indtil 1974 hvor der blev lagt begrænsninger på hvor meget der måtte udvindes pga. kystsikring.

I 1995 blev havet omkring fabrikken endvidere lavet til lokalt fuglebeskyttelsesområde, sammen med en masse andre faktorer var det det sidste søm i kisten og fabrikken endte med at lukke.
I dag er området privatejet og der har igennem flere år været planer om at rive de gamle bygninger ned og bygge sommerhuse og lignede, men indtil videre er disse planer ikke blevet til noget.

Se flere billeder her:

Facebooktwitter
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *